Jakie testy są pobierane od psa?

Do dokładnej diagnozy chorób często potrzebne są badania. Najczęściej psy biorą badania krwi i moczu.

Całkowita morfologia krwi u psów

Określa skład krwi, czyli ilość hemoglobiny, krwinek czerwonych, płytek krwi i wiele innych wskaźników. Stawka zależy od wieku i zdrowia psa, czyli historii chorób.

  • Norma hemoglobiny we krwi psa wynosi 74-180 g / l. Wzrost jego poziomu wskazuje na odwodnienie i pogrubienie krwi, a zmniejszenie wskazuje na niedokrwistość.
  • Wskaźnik liczby krwinek czerwonych - 3,3-8,5 mln / µl, ich zwiększona liczba może być spowodowana patologią oskrzelowo-płucną, chorobą policystyczną serca, wadami serca, nowotworami wątroby lub nerek, a także odwodnieniem. Zmniejszenie liczby czerwonych krwinek może być spowodowane przez dużą utratę krwi, niedokrwistość, przewlekłe procesy zapalne.
  • ESR - szybkość sedymentacji erytrocytów. U psa powinien wynosić do 13 mm / h. Zwiększona wartość ESR jest charakterystyczna dla różnych procesów zapalnych i chorób zakaźnych, jest również obserwowana podczas ciąży.
  • Liczba leukocytów powinna mieścić się w zakresie 6-18,6 tysięcy / µl. Nadmiar tej normy może być spowodowany przez procesy zakaźne i zapalne, białaczkę, reakcje alergiczne. Spadek - zakaźne patologie szpiku kostnego, nieprawidłowości genetyczne, nadczynność śledziony.
  • Podwyższony poziom płytek krwi (ponad 500 tysięcy / μl) może być spowodowany białaczką szpikową, policytemią, a niskie poziomy są charakterystyczne dla niedokrwistości i układowych chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń rumieniowaty.

Analiza biochemiczna krwi u psów

Określa parametry biochemiczne krwi. Zmiany w głównych wskazują na bardzo poważne choroby.

  • Glukoza powinna zawierać się w granicach 4-6 mmol / l. Ich nadmiar wskazuje na cukrzycę, nadczynność tarczycy, stres, martwicę trzustki i zmniejszenie przedawkowania insuliny, insulinoma, niedoczynność kory nadnerczy.
  • Całkowite białko u zdrowego psa wynosi 50-77 g / l. Podwyższone dowody przewlekłych chorób zapalnych lub autoimmunologicznych, odwodnienie. Niskie - o zapaleniu jelit, zespole nerczycowym, zapaleniu trzustki, utracie krwi, na czczo, niewydolności serca, niedoborach witamin, nowotworach złośliwych.
  • Azot mocznika powinien wynosić 4,3-8,9 Mmol / L. Jego wzrost wskazuje na naruszenie funkcji nerek i wydalania moczu, ostrą dystrofię wątrobową, wchłanianie dużych ilości białka w jelicie. Obniżenie dotyczy marskości wątroby.
  • Całkowita bilirubina (składnik żółci) nie powinna przekraczać 7,5 µmol / l. W przeciwnym razie konieczne jest podejrzenie marskości lub guzów wątroby, zapalenie wątroby u psów. Wzrost kreatyniny o ponad 133 μmol / l wskazuje na upośledzenie czynności nerek.

Analiza moczu u psów

Jest to wizualna ocena przezroczystości i koloru oraz jego składu chemicznego.

Загрузка...

Obejrzyj film: PSA Test - Rak prostaty - Domowe Laboratorium (Wrzesień 2021).

Загрузка...

Загрузка...

Popularne Kategorie

    Error SQL. Text: Count record = 0. SQL: SELECT url_cat,cat FROM `pl_content` WHERE `type`=1 AND id NOT IN (1,2,3,4,5,6,7) ORDER BY RAND() LIMIT 30;